Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

1Wat helpt mij bij mijn wisselende stemmingen tijdens de menstratie?
Uit studies is bekend dat vrouwen die last hebben rondom hun cyclus vaak tekorten hebben aan GLA, het werkzame ingrediënt inteunisbloemolie. Het lichaam gebruikt GLA als grondstof voor een groep hormoonachtige stoffen, de prostaglandines, die zeer uitgebreide regulerende functies hebben. GLA zorgt onder meer voor een goede vochtbalans en gemoedstoestand en voor minder gevoelige borsten. GLA komt echter vrij weinig voor in de moderne, westerse voeding, waardoor tekorten makkelijk kunnen ontstaan. Alleen haver, eidooiers en orgaanvlees bevatten sporen van GLA. Teunisbloemolie is één van de rijkste GLA-bronnen en is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Het is een effectief middel bij menstruatie en wordt door het lichaam goed opgenomen en verdragen. Efamol PMP bevat een hoge dosering teunisbloemolie en werkt bij menstruatieklachten.
2Kan ik teunisbloemolie veilig tijdens de zwangerschap gebruiken?
Teunisbloemolie levert belangrijke essentiële vetzuren die juist cruciaal zijn voor een goede gezondheid van moeder en baby. Volgens een zeer uitputtende analyse van ruim 30 klinische studies is het gebruik van teunisbloemolie veilig voor de moeder, foetus en baby. In vrijwel al deze studies wordt er juist gewezen op de nadelen voor de gezondheid wanneer er tijdens de zwangerschapsperiode te weinig DHA en AA wordt geconsumeerd.
3Word ik van teunisbloemolie dik?
Nee. De essentiële omega-3- en omega-6 vetzuren in visolie en teunisbloemolie worden door het lichaam voornamelijk gebruikt als bouwstenen van celmembranen, weefsels en gezondheidsregulerende stoffen zoals prostaglandines. Het zijn dus niet in eerste instantie energieleveranciers zoals bijvoorbeeld verzadigde vetten. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de essentiële vetzuren een enigszins stimulerend effect op de stofwisseling hebben en de gewichtshuishouding helpen te reguleren.
4Zijn omega-3-6-9 capsules beter dan capsules met alleen omega 3 en 6?
Een goede fabrikant zal alleen datgene in capsules verwerken wat de gezondheid van de consument bevordert. Omega-3-6-9 supplementen bestaan doorgaans uit een combinatie van olijfolie (omega 9), zonnebloemolie (linolzuur; omega 6), teunisbloemolie of borageolie (GLA; omega 6), en visolie of lijnzaadolie (omega 3). Omega-9-vetzuren zijn voor ons niet essentieel, omdat zij veel voorkomen in onze voeding en bovendien door ons lichaam kunnen worden aangemaakt. Aanvulling via supplementen is daarom zinloos. Alleen de omega-3- en omega-6-vetzuren zijn voor ons essentieel. Het omega-6-vetzuur linolzuur is essentieel, maar dit vetzuur krijgen wij via onze Westerse voeding in feite al teveel binnen. Andere omega-6-vetzuren, zoals GLA, komen daarentegen juist erg weinig voor in onze voeding. Met andere woorden, supplementen aangevuld met linolzuur zijn overbodig, maar supplementen met GLA zijn wel zinvol. Visolie is een betere bron van omega-3-vetzuren dan lijnzaadolie. Het omega-3-vetzuur ALA dat in lijnzaadolie voorkomt moet namelijk door het lichaam nog worden omgezet in de werkzame omega 3’s, EPA en DHA. Deze omzetting verloopt erg traag en volgens onderzoeken wordt ALA voor maar 2-10% omgezet in EPA en DHA, bij mensen met een optimale gezondheid. Visolie levert EPA en DHA in hun kant-en-klare vorm.
5Wanneer kan ik het beste vetzuursupplementen innemen?
Vetzuursupplementen kunnen het beste vóór de maaltijd worden ingenomen. ’s Ochtends voor het ontbijt is een goede tijdstip hiervoor. Door ze samen met een klein beetje vet in te nemen, worden de vetzuren in de capsules door het lichaam beter opgenomen.
6Ik heb gehoord dat wij teveel omega-6-vetzuren binnenkrijgen via de voeding. Waarom zitten deze dan in supplementen?
Het is waar dat ons Westerse voedingspatroon een overschot aan omega 6 ten opzichte van omega 3 heeft. Vooral linolzuur komt in erg veel voedingsmiddelen voor. Zaadoliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie bevatten veel linolzuur en worden in margarine, bak- en braadvet, chips, gebak, sauzen en dressings, soepen, kant-en-klaar maaltijden en vele andere producten verwerkt. Bovendien krijgen de dieren die wij eten veel linolzuur binnen via hun voer. Ons ‘omega-6-overschot’ kan daarom mogelijk beter worden gezien als een linolzuur overschot. Andere omega-6-vetzuren komen juist relatief weinig voor in onze voeding. GLA komt alleen in zeer kleine hoeveelheden voor in eidooiers, haver en orgaanvlees, maar is wel nodig voor de gezondheid van de huid en hormoonhuishouding. Aanvulling van GLA is daarom wel zinvol. AA, ook een omega-6-vetzuur, komt voor in dierlijke vetten. Toch hebben studies aangetoond dat bepaalde groepen – bijvoorbeeld zwangere vrouwen – zelfs wanneer zij vlees eten, niet voldoende AA binnenkrijgen. Volgens een Canadese studie kregen niet-vegetarische zwangere vrouwen gemiddeld 121 mg AA per dag binnen. Aangezien de foetus 250-400 mg AA per dag opneemt, zou aanvulling van de voeding met extra AA volgens de onderzoekers mogelijk nodig zijn.
7Kan ik teunisbloemolie aan mijn huisdieren geven?
Ja! De omega-3- en omega-6-vetzuren in teunisbloemolie bestaan zelfs in supplement vorm speciaal voor huisdieren. Voor dieren zijn deze vetzuren net zo essentieel als voor mensen. Bij honden en katten met een doffe, droge of juist te vette vacht, veel last van jeuk en een schilferige, geïrriteerde huid, of van excessieve haaruitval, kan er mogelijk sprake zijn van een tekort aan omega-3- en omega-6-vetzuren.
8Kan ik andere vitamine- en mineralensupplementen naast teunisbloemolie gebruiken?
Jazeker! Het is zelfs heel verstandig om bijvoorbeeld een orthomoleculaire of andere goede kwaliteit multivitamine- en mineralensupplement te gebruiken in combinatie met vetzuursupplementen. Hoewel aan de meeste omega 3 en omega 6 capsules een kleine hoeveelheid vitamine E wordt toegevoegd, is dit vooral om de olie te beschermen tegen oxidatie (beschadiging door zuurstof). Om omega-3- en omega-6-vetzuren goed op te nemen en hun belangrijke gezondheidsfuncties te laten uitoefenen zijn vitaminen en mineralen onmisbaar. Sommige hiervan helpen om de vetzuren in het lichaam te beschermen tegen oxidatie, anderen zijn van belang voor het transport en de opname van vetzuren, en weer anderen zijn nodig voor de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stoffen die alleen uit omega-3- en omega-6-vetzuren kunnen worden gemaakt. Zoals in feite voor elk natuurlijk proces geldt, staat de opname en werking van vetzuren niet op zichzelf maar maakt juist deel uit van een complexer geheel. Een gezonde voeding, eventueel aangevuld met multivitaminen en –mineralen, is daarom juist aan te raden naast het gebruik van teunisbloemolie.
9Wat is het verschil tussen omega 3, EPA en DHA?
‘Omega 3’ is de naam van een vetzuurfamilie die uit een zestal leden bestaat, waaronder EPA en DHA. EPA en DHA zijn dus allebei omega-3-vetzuren. Toch hebben ze heel verschillende functies in het lichaam. EPA wordt met name gebruikt als grondstof voor hormoonachtige verbindingen, die met name bloedstolling en ontstekingreacties reguleren. DHA is voornamelijk betrokken bij de groei, ontwikkeling en werking van hersenen, ogen en zenuwstelsel.
10Wat is het verschil tussen ‘omega’ en ‘essentieel’?
Hoewel de termen ‘omega’ en ‘essentieel’ vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze een verschillende betekenis. ‘Omega’ is een term uit de scheikunde die gebruikt wordt om alle onverzadigde vetzuren aan te duiden, zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigd. De term ‘essentieel’ houdt in dat wij een bepaalde stof – zoals een vetzuur – moéten hebben om gezond te blijven, terwijl wij deze stof niet of niet voldoende zelf aan kunnen maken. Als we deze stoffen niet in voldoende mate binnenkrijgen via voeding of supplementen, kan dat gevolgen hebben voor onze gezondheid. Alleen de omega-3- en omega-6-vetzuren zijn voor ons essentieel. Omega-7- en omega-9-vetzuren zijn geen essentiële vetzuren, omdat ons lichaam ze goed zelf kan aanmaken uit andere vetten. Bovendien komen omega 7 en omega 9 veel voor in onze voeding.
11Welke verhouding tussen omega-6 en omega-3 wordt aanbevolen?
Verschillende landen wereldwijd hebben richtlijnen opgesteld wat betreft de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een verhouding van 7,5:1 (omega 6:omega 3). Andere gezondheidsorganisaties adviseren een verhouding van 6:1 (Britse Nutrition Task Force), 4,5:1 (EU Scientific Committee for Food), of 5:1 – 10:1 (de Wereldgezondheidsorganisatie). Er is dus in feite geen consensus hierin tussen landen onderling.
12Hoeveel omega-6 en omega-3 vetzuren heb ik per dag nodig?
De optimale dosis omega-6- en omega-3-vetzuren verschilt per individu afhankelijk van leeftijd, geslacht, voedingspatroon en gezondheidstoestand. Voor bepaalde essentiële vetzuren is het echter mogelijk om een algemeen advies te geven. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert bijvoorbeeld aan volwassenen vanaf 19 jaar een inname van 450 mg visvetzuren per dag (EPA en DHA, omega 3). Voor linolzuur, het ‘ouder’ vetzuur van de omega-6-familie, adviseren zij een inname van 2 energieprocent. Dit betekent dat niet meer dan 2 procent van de calorieën afkomstig zou moeten zijn van linolzuur. Voor sommige vetzuren gelden weer specifieke aanbevelingen, afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld, baby’s zouden tot 5 maanden oud, dagelijks 20 mg DHA per kilogram lichaamsgewicht moeten krijgen. Voor AA is dit 40 mg/kg/dag. Volgens de National Institutes of Health (NIH) heeft men, bij consumptie van 2000 kcal. per dag, minstens 500 mg EPA en 500 mg DHA per dag nodig. Dit is een preventieve hoeveelheid; bij hart- en vaatklachten, problemen met hersenen en zenuwstelsel, e.d. kan de behoefte verhoogd zijn.