Uw gezondheid

Uw gezondheid

Inmiddels is het bekend dat het type vet dat u eet van grote invloed is op uw gezondheid. Zo kunnen vetten invloed hebben op bijvoorbeeld de hormoonbalans en de huid.

Hormonale Balans

Uit onderzoek blijkt dat bijna 80% van de vrouwen last heeft van ongemakken rondom hun menstruatie. Veelvoorkomende klachten die zich rondom de menstruatie kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld acne, oedeem, rug- en buikpijn, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, concentratiezwakte, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Voor zo'n 30% van de vrouwen leiden de ongemakken zelfs tot een verstoring van hun dagelijks leven.


Voeding heeft invloed op hormoonhuishouding

Het is mogelijk hormonale klachten met relatief eenvoudige aanpassingen van voeding- en leefgewoontes te verlichten. Bijvoorbeeld door het verminderen van de consumptie van cafeïne en alcohol, regelmatig lichaamsbeweging en het gebruik van de juiste voeding. Eén van de oorzaken kan een tekort zijn aan bepaalde voedingsstoffen met een regulerende werking op de hormoonhuishouding. Er blijkt ook een verband te bestaan tussen de vetstofwisseling en de hormoonhuishouding.


Teunisbloemolie helpt

Zo is uit studies bekend dat vrouwen die last hebben rondom hun cyclus vaak tekorten hebben aan GLA, het werkzame ingrediënt in teunisbloemolie. Het lichaam gebruikt GLA als grondstof voor een groep hormoonachtige stoffen, de prostaglandines, die zeer uitgebreide regulerende functies hebben. GLA zorgt onder meer voor een goede vochtbalans en gemoedstoestand en voor minder gevoelige borsten. GLA komt echter vrij weinig voor in de moderne, westerse voeding, waardoor tekorten makkelijk kunnen ontstaan. Alleen haver, eidooiers en orgaanvlees bevatten sporen van GLA. Teunisbloemolie is één van de rijkste GLA-bronnen en is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Het is een effectief middel bij menstruatieproblemen en wordt door het lichaam goed opgenomen en verdragen.


Andere vitaminen en mineralen

Ook andere voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde hormoonhuishouding. Zo zijn bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine B6, magnesium en zink nodig voor een goede opname en werking van de essentiële vetzuren. Daarnaast hebben zij op zichzelf belangrijke specifieke effecten op de hormonale balans in het lichaam. De combinatie van teunisbloemolie met vitaminen en mineralen, eventueel ook met bepaalde aanpassingen van voeding- en leefgewoontes, kan dan ook veel opluchting bieden aan vrouwen die de menstruatiecyclus als last ervaren.

De Huid

Een gladde, gezonde en jeugdige huid. Het ideaal van iedere vrouw. Uit onderzoek blijkt dat van alle verouderingsprocessen rimpels vrouwen het meest bezig houden. De jaarlijkse omzet van crèmes bedraagt dan ook ruim een miljard euro. Veel effectiever is het echter om huidveroudering van binnenuit aan te pakken. In klinische studies (1) is aangetoond dat teunisbloemolie (rijke bron van GLA) huidveroudering effectief en duidelijk zichtbaar tegen gaat.


GLA, belangrijkste vetzuur voor de huid

Het omega-6-vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA) is het werkzame ingrediënt in teunisbloemolie en is het belangrijkste vetzuur voor de huid. GLA voedt en herstelt de huid van binnenuit en zorgt voor meer elasticiteit en een betere vochtbalans. Hierdoor voelt de huid stevig aan en ziet er gezond en stralend uit. Huidcellen hebben een grote behoefte aan GLA, maar zijn niet in staat het zelf aan te maken. De huid is daarom afhankelijk van een constante toevoer van dit vetzuur vanuit de voeding. GLA komt echter vrij weinig voor in onze moderne, westerse voeding: alleen haver, eidooiers en orgaanvlees bevatten hiervan sporen. Teunisbloemolie, één van de rijkste GLA-bronnen, is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wordt door het lichaam goed opgenomen. Bij een tekort aan essentiële vetzuren vertoont de huid de volgende kenmerken:

  • de huid wordt schraal, ruw en schilferig. Bij ernstige tekorten kan een eczeemachtige huidontsteking ontstaan;
  • wonden helen langzamer;
  • een toenemend vochtverlies door de huid, waardoor deze uitdroogt en sneller veroudert.


Bewezen: teunisbloemolie laat de huid er jonger uitzien

Het Duitse onderzoeksbureau Derma Consult heeft in een gerandomiseerd, dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek (1)aangetoond dat teunisbloemolie de structuur en functies van de huid verbetert en de huid er jonger uit laat zien. De studie is gepubliceerd in het blad “the International Journal of Cosmetic Science” en voegt een nieuwe dimensie toe aan de vele toepassingsgebieden van teunisbloemolie. Het was alom bekend, ondersteund door vele onderzoeken, dat teunisbloemolie een goede werking heeft bij huidproblemen (o.a. eczeem). Nieuw is het gegeven dat teunisbloemolie ook een positieve invloed heeft op de gezonde huid. In de studie werd aangetoond dat teunisbloemolie de hydratatie van de huid, de huidelasticiteit, de stevigheid en de matheid significant verbetert. In het onderzoek verbeterde teunisbloemolie de hydratatie van de huid met 18%, vochtverlies met 8%, de stevigheid met 16%, soepelheid met 7%, matheid met 12% en gladheid met 18%.

(1) Muggli R. Systemic evening primrose oil improves biophysical skin parameters in healthy adults. International Journal of Cosmetic Science, 2005, 27, 243-249.